Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 16 Canadese sint-jakobsnoten zonder koraal (diepvries, Kelvin)
- 1 appel (granny smith)
- 2 limoenen
- 1/3 komkommer
- 1 rijpe avocado
- enkele takjes kervel of waterkers
- 1 vel kruimeldeeg (versmarkt, Marc Payot)
- 4 gedroogde tomaatjes
- 1 eetl. mascarpone
- 5 eetl. olijfolie
- 1 eetl. balsamicoazijn
- enkele druppels tabasco
- enkele sprietjes bieslook
- fleur de sel (of zeezout, molen, Topaz)
- peper en zout
Voorbereiding
- Laat de sint-jakobsnoten ontdooien in de koelkast.
- Schil de komkommer, verwijder de pitjes met een koffielepel en snij in fijne blokjes.
- Schil de appel en snij in blokjes. Besprenkel met het sap van 1/2 limoen en schep om.
- Schil de avocado en snij het vruchtvlees in grove stukken. Besprenkel met het sap van 1/4 limoen. Rasp wat schil van de limoen (tot u een flink mespunt krijgt).
- Snij de gedroogde tomaatjes in reepjes.
- Meng 3 eetl. olijfolie met de balsamicoazijn, peper en zout.
- Snipper de kervel of waterkersblaadjes: u hebt 1 eetl. nodig.
Bereiding
- Rol het vel kruimeldeeg open en snij 4 cirkels uit (ø ± 12 cm). Leg ze met het bakpapier op een bakplaat. Dek af met bakpapier en een tweede bakplaat zodat ze plat blijven. Schuif 15 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. Neem uit de oven en laat de cirkels afkoelen.
- Maak de carpaccio: snij de sint-jakobsnoten in 3 schijfjes met een scherp mes. Schik naast elkaar in een brede schotel (die u vooraf in de koelkast hebt geplaatst). Besprenkel de carpaccio met het sap van 1 limoen en 2 eetl. olijfolie. Zet koel weg en laat 1 u marineren.
- Doe de stukken avocado met het sap van 1/4 limoen, de mascarpone en 1 eetl. kervel of waterkers in een kom en mix fijn. Breng op smaak met peper, zout en tabasco. Voeg wat limoenraspsel toe.
- Meng de komkommer- en appelblokjes onder elkaar. Kruid met peper en zout.
Afwerking
Schik een kruimeldeegcirkel in het midden van elk bord. Verdeel er de avocadomousse over en leg er de carpaccio van sint-jakobsnoten dakpansgewijs op. Garneer rondom met de komkommer-appelblokjes en enkele druppels balsamicovinaigrette. Kruid de carpaccio met fleur de sel of zeezout en versier met reepjes gedroogde tomaat en een sprietje bieslook.
Tip
Als aperitiefhapje kan u deze carpaccio op toastjes schikken.
Begeleidende Wijn
- Château Ducla wit, A.C. Entre-deux-Mers
- Michel Torino Torrontés, Cafayate, Argentinië
Voedingswaarde
- 505 kcal
- 16,3 g eiwitten
- 32,7 g vetten
- 36,9 g koolhydraten
Prijs per persoon: €5,5