Aantal personen: 4
Ingrediënten
- 800 g gepelde tomaten (bile)
- ± 500 g aubergine (1 grote of 2 kleintjes)
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 L groentebouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
- 1 eetl. boter
- 1 afgestreken eetl. bloem
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje tijm (Topaz)
- 8 korianderbolletjes (Topaz)
- tabasco
- peper en zout
Voor de bruschetta:
- 1 à 2 schijfjes stokbrood of ciabatta per persoon
- 1 tomaat
- ± 50 g mozzarella (gemalen of in fijne sneetjes gesneden)
- ± 2 eetl. olijfolie
Voorbereiding
- Snipper de ui en het teentje knoflook fijn.
- Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Snij de aubergine in de lengte middendoor en snij ze daarna in stukjes van ongeveer 2 cm. Bestrooi met 1 eetl. zout en roer goed om. Laat 30 min. uitlekken in een vergiet.
Bereiding
- Smelt 1 eetl. boter in een grote kookpot. Stoof er gedurende 3 min. de fijngesnipperde ui en het teentje knoflook in samen met de stukjes paprika. Niet laten kleuren.
- Voeg de uitgelekte stukjes aubergine toe en roer goed om.
- Bestrooi met 1 afgestreken eetl. bloem en meng met een houten lepel.
- Voeg de gepelde tomaten toe samen met 1 L groentebouillon.
- Voeg de geplette korianderbolletjes toe samen met het takje tijm en de 2 laurierblaadjes. Breng op smaak met peper en een weinig zout (de aubergine werd immers al gezouten).
- Breng al roerend aan de kook, dek af en laat 30 min. garen.
- Verwijder de laurierblaadjes en mix de soep fijn. Leng eventueel aan met wat water en breng opnieuw aan de kook.
- Maak de bruschetta klaar: strijk de sneetjes stokbrood of ciabatta in met 2 eetl. olijfolie en leg er een schijfje tomaat op. Kruid naar smaak met peper en zout en bedek met mozzarella. Bak ± 10 min. in de voorverwarmde oven (190 °C).
Afwerking
Giet de hete soep in kommetjes en doe er naar smaak enkele druppeltjes tabasco bij. Dien op met bruschetta.
Tip
Variant
- U kan de bruschetta ook vervangen door kleine lookbroodjes: wrijf enkele sneetjes stokbrood in met twee halve teentjes knoflook. Strijk in met olijfolie en laat 5 à 10 min. kleuren onder de grill.
- U kan de soep ook opdienen met broodjes waar u wat tapenade op smeert (afdeling verse producten).
Voedingswaarde
- Energie144 kcal
- Eiwitten4,8 g
- Vetten5,0 g
- Koolhydraten 19,7 g
Prijs per persoon: €0,7
Uit: Lekker Soep, blz. 26