Aantal personen: 4 à 6
Ingrediënten
- 500 g pompoen
- /4 knolselder
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1 blokje groentebouillon
- 1 à 2 dl melk
- 1 eetl. olijfolie
- Topaz-kruiden: 1 kruidnagel, 1/2 koffiel. Tijm, 1/2 koffiel. Basilicum, 1 mespunt cayennepeper
- 1 laurierblad
- 1 takje verse peterselie
- peper en zout
Voor de kruidenkorstjes:
- 4 sneetjes lichtbruin brood
- 2 eetl. olijfolie
- 1/2 koffiel. tijm (Topaz)
- 1/2 koffiel. paprika (Topaz)
- 1/2 koffiel. basilicum (Topaz)
Voorbereiding
- Snipper het teentje look fijn.
- Halveer de ui: hak een helft in fijne stukjes en prik de kruidnagel in de andere helft.
- Hak de peterselie fijn.
- Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes.
- Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Schil de knolselder en snij het vruchtvlees in blokjes.
- Snij het brood in dobbelsteentjes.
Bereiding
- Bak de fijngesnipperde ui 1 min. in 1 eetl. olijfolie. Voeg de blokjes pompoen en knolselder, het laurierblad, de halve ui met de kruidnagel, de blokjes paprika, 1/2 koffiel. tijm, 1/2 koffiel. basilicum, 1 mespunt cayennepeper, het bouil-lonblokje en 7 dl water toe. Dek af en laat 12 min. sudderen op een zacht vuur.
- Verwijder de ui met de kruid-nagel en het laurierblad.
- Mix de soep fijn en voeg 1 à 2 dl melk toe (eventueel iets meer, naar smaak). Kruid met peper en zout en warm - indien nodig - nog even terug op.
- Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Voeg de dobbelsteentjes brood toe en roer ze snel om zodat ze allemaal wat olie opslorpen. Roerbak ze goudbruin in 3 min. Kruid met 1/2 koffiel. tijm, 1/2 koffiel. paprika, 1/2 koffiel. basilicum en bak nog 1 min. terwijl u blijft roeren. Bestrooi de korstjes met peper en zout.
Afwerking
Bestrooi de soep met wat fijngehakte peterselie en serveer met de kruidenkorstjes.
Voedingswaarde
- Energie 177 kcal
- Eiwitten 4,8 g
- Vetten 6,7 g
- Koolhydraten 24,5 g
Prijs per persoon: €1,5
Uit: 'Lekker Soep', p. 5